Honden en katten worden als zeer gewaardeerde huisgenoten gezien. Geen wonder dus dat aan voeding en verzorging veel tijd, aandacht en energie wordt besteed.
Ook de fabrikanten van diergeneesmiddelen besteden veel tijd en energie aan de ontwikkeling van steeds betere diergeneesmiddelen voor honden en katten. Toch zijn er nog steeds ziekten waartegen geen goede medicijnen bestaan en die we dus niet of niet goed kunnen behandelen.
Gelukkig is het mogelijk honden en katten tegen de meest gevaarlijke en besmettelijke van deze ziekten te laten enten.
Entstoffen tegen verschillende ziekteverwekkers worden vaak gecombineerd. Hierdoor is het mogelijk de hond met één prik tegen meerdere ziekteverwekkers te beschermen.
Voordat entingen mogen worden gecombineerd, onderzoekt de fabrikant eerst of het afweersysteem van de hond even goed op de combinatie reageert als op de afzonderlijke entstoffen. Het is vanzelfsprekend dat de fabrikant daarbij ook goed let op de veiligheid voor de hond.
Pups
Als een pup ongeveer 6 weken oud is, krijgt hij of zij de eerste enting, ook wel “puppy-enting” genoemd.
Meestal vullen we bij de eerste enting meteen het vaccinatieboekje in. Bij de volgende bezoeken aan de dierenarts vullen we deze ook weer in, dus vergeet deze niet mee te nemen. De volgende inentingen vinden plaats op 9 en 12 weken leeftijd.
Bij aankoop van een pup is het verstandig om naar het vaccinatieboekje of entingsbewijs te vragen en te informeren wanneer de eerste herhalingsenting dient plaats te vinden.
Ook is het verstandig bij de fokker informatie te vragen over de voeding en ontworming.
Neem bij twijfel in ieder geval even contact op met uw dierenarts.
Als alle adviezen over entingen goed zijn opgevolgd zal uw pup, als deze ongeveer 12-14 weken oud is, een dusdanige weerstand hebben opgebouwd dat herhalingsentingen pas na langere tijd weer nodig zijn.
Volwassen honden
Sommige mensen denken dat oudere honden geen herhalingsentingen nodig hebben. Maar dat is wel degelijk noodzakelijk. Er zijn helaas gevallen bekend van oudere, niet of niet goed geënte honden, die aan hondenziekte of een parvo-infectie zijn gestorven of er ernstig van te lijden hebben gehad.
Herhalingsentingen zij dus wel degelijk van belang om de bescherming op een hoog peil te houden.
Jaarrond de preventieve zorg en nog veel meer geregeld met onze Healthy Pet Club
Wanneer u lid wordt van onze Healthy Pet Club, zien we uw puppy regelmatig voor controle. Zo kan hij of zij ook wennen aan het bij de dierenarts zijn. Voor een vast bedrag per maand ontvangt u 10% korting op de vaccinatie op 9 en 12 weken én is de jaarlijkse vaccinatie vanaf een jaar leeftijd inbegrepen! Ook is uw pup en volwassen hond het hele jaar beschermd tegen vlooien, teken en wormen en kunt u gebruik maken van nog veel meer voordelen. Hoe? Kijk hier voor meer informatie.
Titerbepaling
Met behulp van de vaccicheck kunnen we nog nauwkeuriger vaccineren. Met deze sneltest bepalen we antistoffen in het bloed voor de parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Voor deze test moet er een beetje bloed afgenomen bij uw hond op het moment dat uw hond weer een cocktailenting nodig heeft. Indien er voldoende antistoffen aanwezig zijn dan hoeft uw hond dat jaar geen cocktailenting te krijgen. Op deze manier wordt uw hond alleen ingeënt tegen de ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is.
Voor de ziekte van Weil (leptospirose) moet wel jaarlijks geënt worden. De ziekte van Weil is bij de meeste mensen wel bekend omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het komt veel voor in waterrijke gebieden zoals in Friesland. Het belangrijkste verschijnsel is een nierontsteking. Uitscheiding van Leptospiren gaat via urine en met name via besmet (zwem)water van het ene naar het andere dier (rat-hond; hond-hond) overgedragen. Leprospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden.
Daarnaast blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden.
Titerbepaling kan niet de standaard pupvaccinaties vervangen. Hoge en langdurige titers worden pas bereikt als er eerst een goede basisvaccinatie is doorlopen. Titerbepaling kan wel ter controle worden gebruikt om na te gaan of een pup voldoende immuniteit heeft opgebouwd. Deze controle kunnen we 4 weken na de laatste puppyvaccinatie uitvoeren.